גל המעבר הוא התקופה בחיי האישה שבה נפסק המחזור החודשי ובכך מסתיימת תקופת הפוריות. זהו תהליך טבעי ובלתי נמנע שאותו כל אישה תעבור והוא עשוי לכלול תסמינים שונים המשתנים בתמהילם ועצמתם; מתוך רשימת התסמינים הארוכה, כל אישה עלולה לסבול מסימפטומים שונים ובתכיפויות שונות.
בעבר נהגו לכנות את גיל המעבר בכינוי גיל הבלות, אך כיום לא מקובל להשתמש במושג זה. זהו מושג ארכאי ובעיני נשים רבות הוא גם נחשב פוגעני. המונח המקובל הוא גיל המעבר או מנופאוזה בלעז.
אצל רוב הנשים גיל המעבר מתחיל בסביבות שנות הארבעים המאוחרות, אך ישנם גם גורמים כמו מחלות שונות, ואי שמירה על אורח חיים בריא אשר יכולים להאיץ ולהקדים את התהליך, כמו למשל במקרה של עישון. גם פרוצדורות מסוימות עשויות לגרום למנופאוזה מוקדמת. הסרת שחלות לדוגמה תביא למנופאוזה מיידית בכל גיל.
התהליך מתחיל בירידה הדרגתית ברמות ההורמונים הנשיים אסטרוגן ופרוגסטרון. הורמונים אלו מווסתים את הפעילות התקינה של מערכת הרבייה ומשפיעים על מחזורי הווסת והפוריות, אך לא רק. לאסטרוגן ישנה חשיבות רבה בגוף והוא משפיע גם על העצמות, איזון הכולסטרול בדם, ועוד תהליכים רבים בגוף.
הירידה בייצור ההורמונים בגוף היא ירידה הדרגתית ולא יציבה, כלומר יתכנו עליות וירידות. היא עשויה להימשך מספר חודשים, או מספר שנים. עולם הרפואה מחלק את התהליך לשלושה חלקים: